Ebul Vefa nereli ?

Berk

New member
Ebul Vefa Nereliymiş Yahu? – Forumdaşlarla Mizah Dolu Bir Yolculuk

Selam sevgili forumdaşlar! 🌞

Bugün sizlerle hem tarih kokan hem de kahkaha garantili bir konunun peşine düşeceğiz: Ebul Vefa nereliymiş yahu?

Bilmeyenler için söylüyorum, bu soruyu geçen hafta aile kahvaltısında sormamla birlikte, yumurtalar soğudu, zeytinler düşman oldu, babam “O kim evladım, topçu mu?” dedi, annem “Vefa lisesinde mi okumuş?” diye sordu, dedem ise “O bizim mahallede oturuyordu galiba” deyip çayı karıştırmaya devam etti.

İşte o anda anladım ki bu mesele sadece tarih değil, aynı zamanda bir toplumsal mizah laboratuvarı! 😂

Bir Erkek Mantığı: “Google’a Sor Gitsin!”

Bizim mahallede erkekler, çözüm odaklı canlılardır.

Soru mu var? Hemen telefon çıkar, Google açılır, sonuçlar sıralanır, biri “Tamam buldum, Bağdatlıymış” der, diğeri “Yok canım, Konyalı gibi konuşuyordu o” diye atar.

Bir de o meşhur cümle gelir:

> “Kardeşim tartışmaya gerek yok, ben Wikipedia’dan baktım.”

Oysa erkeklerin bu çözüm odaklı yaklaşımı bazen fazla stratejik oluyor. Ebul Vefa kimdir, nerelidir, neden önemlidir kısmını geçip, direkt koordinat bulmaya odaklanıyorlar. Harita çıkar, koordinatlar konuşulur, biri “33.3152 kuzey, 44.3661 doğu” derken diğeri “Abi bu Irak’ın ortası!” diye bağırır.

Sonuç?

Tarih konuşacağız derken, haritadan ülke aramaya başlıyoruz. 🙃

Kadınların Yaklaşımı: “Ama Onun Ruhunu Hissetmek Lazım!”

Erkekler “Nereliymiş” diye netlik ararken, kadınlar duygusal boyuta geçiyor.

Bizim forumun demirbaşlarından Sevil abla geçen gün şöyle yazmıştı:

> “Ben Ebul Vefa’nın ruhunu hissediyorum, o her yere ait. Bence o insanlığın evladıydı.”

Ve altına hemen yorumlar geldi:

“Kesinlikle katılıyorum, öyle bir bilge bir yere sığmaz.”

“Evet ya, onun enerjisi çok evrensel.”

Sonra araya biri girdi:

> “Arkadaşlar ama adam fiziksel olarak bir yerden gelmiş olmalı, teleport teknolojisi yoktu o dönemde.”

Forumda gülmekten yerlere yattık. Çünkü işte tam da budur! Kadınların empatik yaklaşımıyla erkeklerin çözüm arayışı çarpıştığında, ortaya mizah tarihine geçecek replikler çıkar.

Ebul Vefa’nın Peşinde: Bağdat mı, İstanbul mu, Yoksa Bizim Mahalle mi?

Tarihçiler genelde diyor ki: Ebul Vefa aslen Bağdatlıymış, yani bugünkü Irak civarından.

Ama bizde bu iş öyle kolay kabul edilmez.

Bir forumdaş “Benim dedem onun tekkesine gitmişti” der. Diğeri, “Vefa semtine adını o verdi, o zaman kesin İstanbulludur” diye ısrar eder.

Bir keresinde forumda biri yazmıştı:

> “Arkadaşlar, Ebul Vefa’yı bir DNA testiyle netleştirelim.”

Altına biri yazmış:

> “Kardeşim adam 900 yıl önce yaşamış, hangi laboratuvar kabul edecek bu örneği?”

Ve orada, tarih bilimiyle mizahın kutsal birleşmesi yaşandı. 🤣

Erkeklerin Stratejik Çözüm Planı

Bir grup erkek forumdaş toplandı. Dediler ki:

> “Tamam beyler, bu işi sistematik çözeceğiz.”

1️⃣ Önce kaynak taraması: Ebu’l Vefa el-Bağdadi diye geçiyor mu?

2️⃣ Coğrafi analiz: Vefa semtinin tarihsel adı neydi?

3️⃣ Osmanlı belgeleri: İstanbul’a ne zaman gelmiş?

Sonra içlerinden biri şöyle yazdı:

> “Kardeşler, ben Excel tablosu hazırladım. Kolonlarda yıllar, satırlarda şehirler var. Sonuçlar denk gelirse nereli olduğu çıkar.”

Bu mesajdan sonra forumda üç gün sessizlik oldu. Çünkü kimse Excel dosyasını açamadı, format uyumsuzdu.

Kadınların Empatik Araştırma Komitesi

Kadın forumdaşlar hemen karşı atağa geçti.

Bir başlık açtılar: “Ebul Vefa’nın Manevi Kökeni”

İçeriğinde tarih yoktu ama duygusal analiz had safhadaydı.

Biri şöyle yazmıştı:

> “Bence o insanlara ışık olmuş, nereli olduğunun önemi yok.”

> Bir diğeri:

> “Ben Bağdat diyorum ama içimde hep bir İstanbul sevgisi hissediyorum.”

Derken içlerinden biri mizahı zirveye taşıdı:

> “Benim tahminim, Ebul Vefa hem Bağdatlı hem İstanbullu. Yani göçmen ruhlu bir bilge.”

Forumda kahkaha tufanı koptu.

Bir kullanıcı hemen yazdı:

> “O zaman pasaportunda ‘çifte vatandaş’ yazıyordur.” 😂

Tarihle Mizah Arasında: Ortayı Bulan Forumdaş

Ve nihayet araya bir bilge forumdaş girdi — ismi “MantıklıMurat.”

Dedi ki:

> “Arkadaşlar, Ebul Vefa’nın nereli olduğu önemli değil. Asıl mesele, onun düşüncelerinin nerelere ulaştığıdır. Yani o sadece bir şehirden değil, bir çağdan diğerine yolculuk etmiş.”

Forumda alkış emojileri, kalpler, kahkahalar birbirine karıştı.

Çünkü herkesin haklı olduğu bir an yakalanmıştı.

Erkeklerin stratejisi, kadınların empatisi birleşmişti.

Forumdaşlara Çağrı: Sizce Ebul Vefa Nereli?

Sevgili dostlar, bu konu bitmez.

Bazılarımız için Bağdatlı, kimimiz için İstanbullu, bazılarımız içinse “bizden biri.”

Ama şu bir gerçek ki, her tartışma biraz gülümseme, biraz dostluk getiriyorsa, o tartışma kazandırmıştır.

Şimdi sıra sizde:

Sizce Ebul Vefa nereli?

Bağdat mı diyorsunuz, İstanbul mu, yoksa “Benim kayınço da oradaydı” diyenlerden misiniz? 😄

Yorumlara yazın, birlikte kahkahalarla tarihe yolculuk edelim.

Çünkü bazen en güzel bilgi, bir tebessümle hatırlanır.

Sonuç:

Ebul Vefa’nın memleketi belki haritada bir yer, ama onun hikâyesi hepimizin kalbinde bir gülümsemedir.