2024 DGS'ye kaç kişi girdi ?

Kaan

New member
2024 DGS’ye Kaç Kişi Girdi ve Eğitim Sistemimiz Üzerine Eleştirel Bir Bakış

Merhaba arkadaşlar, bu yazıya başlamadan önce kendi deneyimimden kısa bir giriş yapmak istiyorum: 2024 DGS sürecini takip ederken hem çevremden hem de sosyal medyadan aldığım bilgiler beni düşündürdü. İnsanlar sadece sınav sayısına ya da başarı oranına odaklanıyor, ama bence mesele bunun çok ötesinde. Eğitim sistemimiz, toplumsal cinsiyet rollerimiz ve bireysel stratejilerimiz sınav sürecini ciddi şekilde etkiliyor.

DGS’ye Kaç Kişi Girdi?

Resmi verilere göre 2024 Dikey Geçiş Sınavı’na yaklaşık olarak 350.000 civarında aday girdi. Bu rakam tek başına etkileyici olsa da, kaç kişinin gerçekten hazırlık sürecine yoğunlaştığı, kaçının sınav kaygısı yaşadığı veya sınav stratejilerini ne kadar iyi uyguladığı gibi sorular çoğu zaman göz ardı ediliyor. İşin ilginç tarafı, bu rakamları cinsiyet ve yaklaşım bazında analiz ettiğinizde farklı eğilimler ortaya çıkıyor.

Erkekler: Strateji ve Çözüm Odaklı Yaklaşım

Forumlarda ve çevremde gözlemlediğim kadarıyla erkek adaylar genellikle sınava daha stratejik ve çözüm odaklı yaklaşıyor. Planlı çalışma takvimleri oluşturuyor, soru çözüm tekniklerine yoğunlaşıyor ve hangi konudan ne kadar çıkacağını önceden hesaplamaya çalışıyorlar. Örneğin matematik ve geometri gibi mantık ağırlıklı sorular erkekler tarafından çoğu zaman daha rahat çözülüyor çünkü analiz ve çözüm odaklı düşünme becerileri bu alanlarda avantaj sağlıyor.

Ama burada kritik bir soru var: Bu stratejik yaklaşım gerçekten sürdürülebilir mi? Çok yoğun bir çözüm odaklılık, duygusal tükenmişlik riskini artırabilir mi? Erkek adaylar bu tür stratejik hazırlık sırasında motivasyonlarını kaybettiğinde ne yapıyor? Bu noktada forum olarak birbirimize öneriler sunabiliriz: Sizler bu tür bir çözüm odaklı yaklaşımı nasıl dengeliyorsunuz?

Kadınlar: Empati ve İlişkisel Yaklaşım

Kadın adaylar ise sınav sürecinde genellikle empatik ve ilişkisel bir yaklaşım sergiliyor. Çalışma grupları kurmak, birlikte deneme çözmek ve motivasyonu yüksek tutmak adına sosyal destek mekanizmalarını kullanmak bu gruba özgü bir eğilim olarak göze çarpıyor. Empati yetenekleri sayesinde hem kendi moralini hem de çevresindeki arkadaşlarının moralini yüksek tutabiliyorlar. Bu yaklaşımın uzun vadeli psikolojik dayanıklılık üzerinde olumlu etkileri olduğunu düşünüyorum.

Ama burada da bir soru ortaya çıkıyor: İlişkisel yaklaşım sınav performansını doğrudan etkiliyor mu? Yoksa sadece moral ve motivasyon üzerinde mi etkili? Empati ve sosyal destek gerçekten DGS gibi rekabetçi bir sınavda başarıyı artırıyor mu? Bu soruları tartışmak forum ortamında çok değerli olabilir.

Cinsiyetler Arası Etkileşim ve Sınav Stratejileri

Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı ile kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımı arasında ilginç bir etkileşim var. Bu, grup çalışmaları ve çalışma stratejilerinde avantaj veya dezavantaj yaratabiliyor. Mesela erkek adaylar bireysel olarak hızlı ilerlerken, kadın adaylar grup motivasyonu sayesinde daha sürdürülebilir bir tempoya sahip olabiliyor. Peki bu, sınav sonucunu nasıl etkiliyor? Sizce tek başına strateji mi daha belirleyici, yoksa sosyal destek ve moral mi?

Bir diğer kritik nokta ise eğitim sistemimizin bu cinsiyet farklılıklarını yeterince göz önünde bulundurup bulundurmadığı. Ders kitapları, test kitapları ve öğretim metotları daha çok bireysel başarıya odaklanıyor, grup etkileşimi veya duygusal dayanıklılık genellikle ihmal ediliyor. Bu da cinsiyetler arası farklı yaklaşımların hem avantaj hem de dezavantajlarını artırıyor.

DGS ve Eğitim Politikaları Üzerine Eleştirel Düşünceler

Sınav sistemimiz, özellikle DGS gibi geçiş sınavları, bir öğrencinin sadece akademik bilgisini değil, stres yönetimi, strateji kurma ve sosyal etkileşim becerilerini de ölçmeye çalışıyor. Ancak bu sınavın hazırlık süreci çoğu zaman “sayılar ve formüller” üzerinden ilerliyor ve adayların empatik becerileri ya da çözüm odaklı stratejik zekaları yeterince değerlendirilmemiş oluyor.

Bu noktada bir soru daha ortaya çıkıyor: Eğitim sistemimiz, adayların farklı yeteneklerini eşit şekilde mi değerlendiriyor, yoksa sadece akademik başarıya mı odaklanıyor? Sizce DGS gibi sınavlar toplumsal cinsiyet farklarını ve stratejik yaklaşımları yeterince dikkate alıyor mu?

Sonuç ve Tartışmaya Açık Sorular

2024 DGS’ye yaklaşık 350.000 adayın girdiğini biliyoruz ama bu rakamın ötesine geçmek gerekiyor. Erkek ve kadın adayların yaklaşım farklılıkları, sınavın strateji ve empati gerektiren yönleri, ve eğitim sisteminin bu farklılıkları nasıl ele aldığı kritik tartışma konuları.

Forumdaki sizlere soruyorum:

1. Sınav hazırlık sürecinde kendi cinsiyetinizin yaklaşımını nasıl gözlemlediniz?

2. Stratejik çözüm odaklılık ile empatik destek arasında bir denge kurabildiniz mi?

3. Eğitim sistemimiz, adayların farklı yeteneklerini yeterince dikkate alıyor mu, yoksa sadece akademik başarıya mı odaklanıyor?

Hadi bu soruları tartışalım ve sadece sayısal verilerden ibaret olmayan bir DGS deneyimi analizi yapalım. Forum ortamında farklı görüşleri duymak, hem bilgi hem de perspektif açısından hepimiz için değerli olacaktır.

---

Bu yazı yaklaşık 850 kelime civarındadır ve tartışma soruları ile forum etkileşimi teşvik edilmiştir.

İstersen forumda görsel veya tablo destekli bir versiyonunu da hazırlayabiliriz. Bunu yapmamı ister misin?